ANUL NAȚIONAL AL COPILULUI


România este acasă pentru aproape 4 milioane de copii, iar 1 din 5 cetățeni români este copil. Copiii reprezintă viitorul societății noastre și este crucial să le asigurăm un mediu favorabil pentru dezvoltare și afirmare.” Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Sanse(2024)

Sursa: https://mfamilie.gov.ro/1/anul-2025-va-fi-declarat-anul-national-al-copilului/


Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale(2025)

Sursa: https://mmuncii.ro/


2 acte normative adoptate:

LEGEA nr. 264 din 28 octombrie 2024

și

LEGEA nr. 295 din 27 noiembrie 2024


Astfel, LEGEA nr. 264 din 28 octombrie 2024

Parlamentul Romăniei – Lege pentru instituirea anului 2025 ca Anul Național al Copilului

LEGE nr. 264 din 28 octombrie 2024 pentru instituirea anului 2025 ca „Anul Național al Copilului”

https://copii.gov.ro/1/2025-va-fi-anul-national-al-copilului/


Parlamentul,

Administrația Prezidențială,

Guvernul,

Autoritățile administrației publice locale, Instituțiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora


Pot organiza sau sprijini logistic și material manifestări dedicate dezvoltării sociale, educaționale, culturale și civice a copiilor.


pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării și derulării în bune condiții a manifestărilor prevăzute la alin. (1), în limita alocărilor bugetare aprobate.


În contextul „Anului Național al Copilului“, toate concursurile de proiecte destinate activităților nonprofit, finanțate de autoritățile locale potrivit prevederilor Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cu modificările și completările ulterioare, vor include obligatoriu o componentă dedicată copiilor.


Această componentă va avea ca obiectiv promovarea dezvoltării lor armonioase, a accesului la educație, la activități culturale, sportive și de timp liber, precum și protecția drepturilor copilului.


Proiectele propuse în cadrul concursurilor trebuie să demonstreze modul în care activitățile planificate contribuie la bunăstarea copiilor, inclusiv prin facilitarea accesului egal și nediscriminatoriu la resursele oferite de proiect.

Se va acorda prioritate inițiativelor care vizează copiii din medii vulnerabile.


Activitățile derulate sub auspiciile „Anului Național al Copilului“ se vor armoniza și vor susține eficient îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Strategia națională pentru protecția și promovarea drepturilor copilului „Copii protejați, România sigură“ 2023-2027, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 969/2023.


DECRET nr. 1.276 din 28 octombrie 2024 privind promulgarea Legii pentru instituirea anului 2025 ca „Anul Național al Copilului”


LEGEA nr. 295 din 27 noiembrie 2024


Parlamentul Romăniei Lege pentru participarea copiilor în procesul decizional

LEGEA nr. 295 din 27 noiembrie 2024 pentru completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului


1. La articolul 4, după litera j) se introduc două noi litere, lit. k) și l), cu următorul cuprins:

k) proces decizional – procesul deliberativ desfășurat de autoritățile publice centrale și locale;

l) consultare – colaborarea și comunicarea transparentă în procesul de luare a deciziilor între reprezentanții copiilor și reprezentanții autorităților publice centrale și locale, în ceea ce privește politicile publice cu efect direct asupra lor.

2. După articolul 143 se introduce un nou capitol, capitolul XI^1, cuprinzând art. 143^1-143^3, cu următorul cuprins:

Capitolul XI^1 Participarea copiilor în procesul decizional

Articolul 143^1

Prezentul capitol reglementează participarea copiilor, în vârstă de minimum 14 ani, în procesele decizionale din administrația publică centrală și locală.

Articolul 143^2

(1) Începând cu anul 2025, Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, autoritățile administrației publice locale, precum și instituțiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora organizează anual cel puțin o sesiune de consultări cu copiii, care va consta în organizarea unui eveniment sau a unei activități dedicate în care să se asigure un cadru de dialog protejat și care încurajează participarea în ceea ce privește temele de interes pentru aceștia.

(2) Instituțiile prevăzute la alin. (1) vor planifica un mecanism dedicat de consultări cu copiii în ceea ce privește temele de interes pentru aceștia, ce va fi activat în funcție de activitățile și deciziile respectivei instituții, în măsura în care acestea sunt relevante pentru problematica drepturilor copilului.

(3) Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, consiliile județene, instituțiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora și municipiile reședință de județ publică, pe paginile proprii de internet, într-un limbaj accesibil pentru copii, prezentarea generală a instituției, precum și obiectivele anuale privind activitățile dedicate prevăzute la alin. (1) și oportunitățile de implicare a copiilor.

(4) Conținutul paginilor de internet cu limbaj accesibil pentru copii se elaborează în consultare cu copiii, prin implicarea acestora în proces, și cu asigurarea faptului că limbajul și conținutul sunt adaptate, adecvate și atractive pentru copii.(5) Obiectivele anuale prevăzute la alin. (3) se publică pe paginile proprii de internet ale instituțiilor publice prevăzute la alin. (1) până la data de 15 decembrie a fiecărui an pentru anul următor.

Articolul 143^3

(1) Pentru a asigura pregătirea, reprezentativitatea și diversitatea opiniilor copiilor în consultările organizate, Parlamentul, Administrația Prezidențială, Secretariatul General al Guvernului/Cancelaria Prim-Ministrului, ministerele, consiliile județene și primăriile desemnează un responsabil pentru realizarea procesului de participare a copiilor.

(2) Responsabilul prevăzut la alin. (1) colaborează cu unitățile de învățământ preuniversitar, organizațiile societății civile, inclusiv cele de tineret, cu organizații internaționale și alte entități relevante pentru a identifica și încuraja participarea unui spectru larg de copii, inclusiv a celor din medii defavorizate sau care aparțin minorităților naționale.


Vezi mai mult:

https://mfamilie.gov.ro/1/romania-prima-tara-din-lumea-cu-o-lege-pentru-participarea-copiilor-in-procesul-decizional/

https://mfamilie.gov.ro/1/camera-deputatilor-in-calitate-de-for-decizional-a-adoptat-astazi-2-octombrie-2024-proiectul-legislativ-privind-instituirea-anului-2025-drept-anul-national-al-copilului/


Vezi mai mult:

Hotărârea nr. 969/2023 din 12 octombrie 2023

Strategia națională pentru protecția și promovarea drepturilor copilului „Copii protejați,România sigură” 2023—202

https://copii.gov.ro/1/programe-si-strategii/


STRATEGIA NAŢIONALĂ PENTRU PROTECȚIA ȘI PROMOVAREA DREPTURILOR COPILULUI 2014-2020


2. https://www.edu.ro/comunicat_presa_98_2024_protocol_ME_ANS

3. https://sport.gov.ro/noutati/ministerul-educatiei-si-agentia-nationala-pentru-sport-au-semnat-protocolul-de-colaborare-pentru-implementarea-programului-national-campion-in-scoala/

This site is using SEO Baclinks plugin created by Cocktail Family