Argeșul Redescoperă Oina revine în două localități de tradiție și face primii pași în orașele Topoloveni și Ștefănești
După cum am menționat în articolele anterioare, în urma cercetării diferitelor documente, respectiv a discuțiilor purtate cu oameni din lumea oinei, am aflat că în județul Argeș există aproximativ 15 localități unde s-a practicat sau se practică în prezent jocul de oină.
Prin urmare, în data de 12 februarie 2024, o parte din membrii grupului de inițiativă Argeșul Redescoperă Oina a pornit la drum, iar prima oprire a avut-o la Liceul Teoretic ,,Ion Mihalache” din orașul Topoloveni.
Cu acordul domnului Director Scarlat Valentin Marius și supravegherea domnului Profesor de Educație Fizică și Sport Cristian Nicu s-a desfășurat la sala de sport o activitate de inițiere în oină.
Acolo am aflat de la domnul profesor de faptul că la nivel de gimnaziu, orașul Topoloveni participa la competițiile de oină din cadrul ONSS, în urmă cu aproximativ 12-15 ani.
De asemenea, în cadrul orei de educație fizică, elevii de la una dintre clasele de a X-a au beneficiat de sesiunea de inițiere în oină. Printre elevii acestei clase am identificat și un fost component al echipei de oină a Școlii Generale din Vrănești, care a participat în calitate de arbitru la meciul demonstrativ defășurat la finalul activității.
Mulțumim domnului Director și domnului Profesor pentru deschiderea afișată față de redescoperirea jocului de oină, pentru disponibilitatea și ajutorul oferit în cadrul acestei activități.
Dupa întâlnirea cu liceenii din Topoloveni, membrii grupului de inițiativă s-au deplasat din nou în localitatea Boțești, de data aceasta pentru a desfășura un antrenament de oină alături de elevi și de o parte din profesorii școlii.
De asemenea, în cea de-a doua parte a zilei, grupul de inițiativă a revenit la Beleți-Negrești, de data aceasta la Scoala Gimnazială din localitate. Vremea nu a fost favorabilă pentru a desfășura activități de inițiere în oină în aer liber, astfel că întâlnirea a constat într-o discuție pe tema jocului de oină, la care au participat elevii școlii, domnul Profesor de Educație Fizică si Sport Iulian Cloșcan și doamna Director Maria Badea, cărora de asemenea le mulțumim pentru disponibilitatea arătată în ceea ce privește posibilitatea de redescoperire a sportului nostru național la nivelul comunității din Beleți-Negrești.
Chiar dacă nu am reușit să găsim dovezi care să ateste faptul că oina s-ar fi practicat în această localitate, grupul de inițiativă a avut totuși o ultimă oprire în orașul Ștefănești, respectiv la Școala Gimnazială ,,Vintilă Brătianu”, unde a avut de asemenea loc o activitate de prezentare a elementelor de bază ale jocului de oină.
Mulțumim doamnei Profesor Mirela Catrina pentru posibilitatea de a promova sportul nostru național în cadrul orei de educație fizică.
În cadrul discuțiilor avute cu reprezentanții din conducerea școlilor vizitate, profesorii de educație fizică și elevii, grupul de inițiativă, pe lângă alte propuneri, a înaintat și ideea de a se desfășura o nouă activitate de redescoperire a sportului nostru național, într-unul din următoarele weekend-uri, la care să participe toții doritorii, respectiv copiii, parinți și foștii jucători din localitățile menționate anterior.
Pentru gloria sportului românesc, înainte!
Un material de I. Oliver
This site is using SEO Baclinks plugin created by Cocktail Family
Lasă un răspuns